Stanovisko OS ČMS k záměru propouštění na České poště

3. 12. 2020

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska vyjadřují hluboký nesouhlas se záměrem vedení České pošty a Ministerstva vnitra propustit České republiky zrušit k 1. březnu 2 371 pracovních míst a reálně propustit 1 500 zaměstnanců.

Rovněž nesouhlasíme se záměrem zrušit do roku 2025 dalších 7 tisíc pracovních míst u České pošty, které dnes zaměstnává 29 tisíc zaměstnanců na 3 200 pobočkách.

Zaměstnanci České pošty, zejména pěší doručovatelé listovních zakázek či právníci za poštovními přepážkami, patří k těm, jež zdaleka nedosahují průměrné ani mediánové mzdy v České republice.

Plat zaměstnanců České poty se pohybuje  od 18.686,- Kč do 31,313,- Kč.. Jestliže Česká pošta v roce 219 vykázala ztrátu 363 milionů korun a chce-li se do roku 2021 podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy Kč, nesmí to být za cenu propouštění celkem téměř 10 tisíc zaměstnanců. Je třeba ostře protestovat proti chystanému propouštění u České pošty. Ministr vnitra ani vedení České pošty nezvládají řízení České pošty a měli by odstoupit ze svých funkcí. Připravit a spustit jedno z největších propuštění v posledních letech v České republice jen dokazuje jejich neodpovědnost. 

OS ČMS je plně solidární se zaměstnanci České pošty a Poštovními odbory. Žádá je, aby nezradily zaměstnance České pošty, jež zastupují.

Autor: 
Sekretariát OS ČMS