Bude podpora sportu v kraji končit?

2. 12. 2020

Bude podpora sportu v kraji končit?

Dlouholetý bývalý člen výboru pro tělovýchovu a sport Středočeského kraje Ladislav Peška (KSČM) kritizuje záměry současného radního Milana Váchy (STAN) v oblasti podpory sportu v kraji.

Sportu se kraj i za pomoci zastupitelů KSČM dlouhodobě věnoval, navyšovaly se prostředky do sportovních center mládeže i dotační tituly. Co vlastně plánuje současný pan radní?

Váchova vize podpory sportu ve Středočeském kraji v příštím roce se dá popsat velmi jednoduše: Nebude žádná!

Žádná?

Vyplývá to z rozhovoru pro internetový portál ctidoma.cz. Pan Vácha chce zrušit systém sportovních center mládeže, který se na kraji utvářel v posledních 12 letech a sloužil k podpoře nejlepších mladých sportovců a sportovních oddílů. V letošním roce, tedy ještě pod dohledem zastupitelů za ANO, ČSSD a KSČM, byla sportovní příprava těchto mladých sportovců z více než 50 oddílů po celém Středočeském kraji podporována částkou cca 30 milionů korun.

Tak to by mělo na oddíly asi fatální dopady…

Ale nejen to. Pan Vácha chce zrušit od nového roku i granty na celoroční činnost i organizaci soutěží pro sportovní oddíly. V letošním roce směřovalo z krajského rozpočtu do této oblasti cca 25 milionů korun. Z tohoto sportovního fondu mohl libovolný sportovec či sportovní oddíl získat na svoji činnost ročně příspěvek až 200.000 Kč.

Jsi ze Slaného, tam se to konkrétně projeví jak?

Ze Slaného byli v systému podpory sportovních center Ze slánských oddílů byly do systému sportovních center mládeže zařazeny oddíly hokejistů a atletů, dotační podporu využívaly především oddíly, které dlouhodobě a úspěšně pracují s mládeží - např. fotbalisté, basketbalisté či oddíl stolního tenisu.

To není tedy optimistické…

Není, ostatně podle vyjádření některých představitelů nové koalice jsou dotace do sportu zbytečné a měly by být zrušeny. Jasně se v tomto smyslu vyjádřil třeba pan Snížek (Piráti). A to opakovaně. A to je podle mého názoru ta nejsmutnější zpráva pro všechny středočeské sportovce.