Lídr OS ČMS Stanislav Grospič

4. 11. 2020

Lídr OS ČMS Stanislav Grospič pro syrskou tiskovou agenturu SANA

Stanislav Grospič, předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska a místopředseda KSČM odpovídal na dotazy Syrské tiskové agentury (SANA). Grospič poskytli syrským médiím jasná stanoviska na palčivá témata pořínaje americkou okupací, sankcemi, až po dlouho očekávaný vojenský úder na poslední baštu terorismu v Idlíbu. Přinášíme vám tato prohlášení v nezkrácené verzi. Grospičova stanoviska byla zveřejněna v hlavních syrských médiích .. Americké sankce proti Sýrii .

„Jednostranné sankce USA namířené proti nepohodlným suverénním státům v rozporu s mezinárodním právem  a normami mezinárodních vztahů a poškozuje legitimní práva jiných zemí a zájmy jejich obyvatel. Spojené státy nikdy nehleděly na zájmy lidí okolních států, koronavirová krize ukazuje, že vládě USA nezáleží ani na životech vlastních lidí. Sankce jsou odsouzeníhodné. Nadělají hodně škod a nepříjemností – nakonec ale mohou stmelit poškozené národy k odporu a zintenzivnit spolupráci sankcemi postižených států. Byl bych rád, abychom v budoucnosti nebyli ve vleku této choré politiky Spojených států.“ .

O americké okupaci Sýrie .                                                                                                             „Okupace USA a jejích spojenců zvýšila utrpení civilistů a je nutné požadovat, aby Washington zastavil destabilizaci situace v Sýrii a dodržoval mezinárodní právo a zásady OSN a opustil oblasti, které okupuje. Washington a jeho terorističtí žoldáci  nutí zadržené muže s jejich rodinami v oblasti Al-Tanf na syrsko-jordánských hranicích a v blízkosti tábora Al-Rokban pro vysídlené osoby, aby se připojili k ozbrojeným teroristickým skupinám pod kontrolou amerických okupačních sil, protože by tak získali možnost žít v táboře a nakrmit své rodiny. Takové jednání je naprosto neomluvitelné, ukazuje to, že Spojené státy jsou donátorem i tvůrcem řady teroristických organizací a že jim rozhodně nejde o obhajobu lidských práv, ale o jejich pošlapání. Washington je spoluviníkem syrské krize, nese vinu za utrpení milionů lidí a za rozdmýchávání násilí. Je povinností každé civilizované země a každého demokraticky smýšlejícího a kulturního národa světa volat po konci okupace Sýrie, konci agrese a zaujmout po těchto i minulých bolestivých zkušenostech antiimperialistický postoj. Kdo schvaluje americkou politiku, schvaluje terorismus, který se již dávno stal nebezpečím i pro Evropu.“ .

Izraelská agrese na Sýrii .                                                                                                          „Včerejší izraelská střelba na suverénní syrské území z ukradených Golanských výšin je jen jedním z obrovské příkladů porušování mezinárodního práva ze strany Tel Avivu. Neustálé diverze a agrese proti konečnému vítěství nad terorismem v Sýrii a proti syrskému lidu obecně, teror proti původnímu obyvatelstvu a anexe nelegálně držených území  svědčí o pohrdání mezinárodním právem i lidskými právy obecně ze strany tohoto apartheidního režimu. Servilní schvalování všech izraelských excesů ze strany české reakce je hanebný omyl, který dosahuje morálního dna.“ Protiteroristická ofenziva na Idlíb .                                                                                                    „Souhlasím, že jediným řešením situace v Idlíbu a cestou ke konečnému vítězství je vojenský úder Syrské arabské armády a jejích spojenců. Idlíb je poslední bašta terorismu v oblasti. Její konzervování a ochranu, jak požadují imperialisté v čele se Spojenými státy a Tureckem, je jen snaha o záchranu teroristů a válečných zločinců – skutečná hrozba pro region i pro nás. Vyjadřuji svou podporu syrskému boji proti terorismu, ať již jde o úder na Idlib nebo o legitimní obranu svého území před státním terorismem Turecka a Izraele.    Nemohu rovněž mlčet k podmínkám v táboře al-Rukban, které se zhoršují -občané jsou zbaveni vody, jídla, elektřiny a medicíny a musí za své životní podmínky platit peníze. Situaci v táboře nelze vyřešit, kromě evakuace amerických okupačních sil z oblasti al-Tanf. Americká okupace a nelegální přítomnost vojenských jednotek USA je dalším důkazem, že jsou Spojené státy spoluzodpovědné za situaci v Sýrii a za utrpení syrského národa.“