Filip: Doufám, že se splní mezinárodní smlouva z roku 1993 a socha maršála Koněva bude na důstojném místě

29. 4. 2020

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip byl ve středu v podvečer hostem pořadu České televize Interview ČT24. S moderátorkou Barborou Kroužkovou diskutoval o nouzovém stavu, o uvolňování vládních opatření proti pandemii koronaviru, o roli opozice v době nouzového stavu, dále o zrušeném járním sjezdu a také o odstranění sochy maršála Koněva.

"Rozhodování o prodloužení nouzového stavu bylo těžké. Situace ohledně nákazy se sice zlepšuje, ale zároveň přicházejí špatné zprávy. Zhoršovala se situace na Domažlicku. Nově se vytvořila velmi kritická situace v Chebu a Mariánských Lázních. Ani situace v Praze se nelepší. Situace v Olomouci po skončení lokální karantény také není dobrá," řekl v úvodu Filip. 

Otázky přišly ke konci pořadu také na odstranění sochy maršála Koněva a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře. "Nikdo z komunálních politiků není volen k tomu, aby dělal zahraniční politiku. Nemá k tomu mandát. Zahraniční politiku dělá vláda prostřednictvím ministerstva zahraničí. Část pravomocí má prezident republiky, protože zastupuje stát navenek. To, co se píše kolem bezpečnosti pana Koláře a škemrání o policejní ochranu, je pěkný trapas. Stačí si přečíst stanoviska bezpečnostních expertů. Říkají, že to, co tady prošlo některými časopisy, je směšné. Co se týče sochy maršála Koněva, doufám, že se splní mezinárodní smlouva z roku 1993, kterou ČR a Ruská federace uzavřely a socha bude na důstojném místě, aby tam lidé mohli položit květiny. Obzvlášť, když máme 75. výročí porážky fašismu na území Evropy."

Záznam na České televizi - Interview ČT24 - https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/220411058...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24