Rozhovor The Wall Street Journal s Josefem Skálou o prezidentských volbách

22. 1. 2018

Americký deník The Wall Street Journal požádal o rozhovor místopředsedu ÚV KSČM Josefa Skálu. Nabízíme český překlad anglického originálu

Prezidentské volby o víkendu vyvrcholí. Co je podle vašeho názoru v sázce?

Hubené torzo naší suverenity. Velice „omezené suverenity“, řečeno známým chytlavým pojmem. Tedy prostoru pro naši vyváženější politiku vůči všem mocnostem i ostatním zemím. Pan Zeman prokázal vůli i schopnost se o ni zasadit – v ekonomickém i politickém smyslu. Za panem Drahošem stojí síly, reprezentující naši podřízenost vnějším zájmům a tlakům. „Dolním deseti miliónům Čechů“ z nich žádný prospěch nekyne.

Zdá se, že zformovat vládu bude tvrdý oříšek a půjde o desátou vládu během 15 let. Co to vypovídá o stavu demokracie v České republice?

Vaše otázka je z těch, jimž se říkává „řečnické“. V posledních volbách triumfovaly „protestní hlasy“. Strany, střídající se u nás po tři dekády u moci, získaly jen legrační zlomek mandátů, na které byly zvyklé doposud. Jejich tvrzení, že „demokratické síly“ reprezentují právě jen ony samy, to zpochybnilo nadoraz. Demokratická většina se očividně poohlíží po jiných alternativách.

Co by pro vás (KSČM) bylo optimálním výsledkem voleb, pokud o vládu, v jejíž vznik vyústí?

Dokáže-li ANO, jejich přesvědčivý vítěz, odolat tlakům, aby vstoupilo do perverzní koalice, země se možná dočká aspoň částečně lepší budoucnosti. Bude-li to záviset na jakékoli toleranci z naší strany, lidé ji ocení, sehrajeme-li skutečně nezávislou roli a dokážeme nové šance využít v zájmu poražených privatizační a „globalizační“ bonanzy.

Pokud vyhraje pan Drahoš, co to vypoví o stavu politiky v České republice?

Kampaň pana Drahoše manipuluje se vznešenými „hodnotami“, jediné konkrétní řešení však nenabízí. Uspěje-li podobná PR režie, bude to triumf „výrobců souhlasu“. O to víc utrpí zájmy miliónů vyvlastněných, co mohou prodávat už jen svou práci.

Autor:
Mediální úsek ÚV KSČM