Pietní akt u pomníku Anny Kvašové

10. 1. 2023

Pietní akt k 71.výročí zavraždění komunistky Anny Kvašové

U lesního pomníku na kraji mirošovického lesa přivítal v sobotu 7.ledna 2023 Mgr. Jan Klán, předseda OV KSČM Kutná Hora, delegace jednotlivých OV KSČM, KČP a LKŽ Středočeského kraje.

Ve svém projevu řekl:„Scházíme se na místě, kde byla dne 10.ledna 1952 zavražděna s. Anna Kvašová protistátní skupinou Lanštofa, který ji zde chladnokrevně zastřelil. Této brutální vraždy se tehdy zúčastnili i jeho komplicové Kubelka s Koupilem. Všichni byli za tento hrůzný čin souzeni a v roce 1958 odsouzeni k trestu smrti a to při veřejném projednávání v městském Tylově divadle v Kutné Hoře. Tragická a brutální smrt Anny Kvašové varuje dnes i po 71 letech více, než kdy jindy, a to nejen pro svoji brutalitu a zákeřnost, ale je varováním i ve vztahu k přepisování historie, ke které přistupují rádoby odborníci z Ústavu pro studium totalitních režimů, zástupci pravicových stran, ale v neposlední řadě i veřejnoprávní Česká televize. Snahy o přepisování dějin totiž vedou k tomu, že se eskaluje napětí směrem k Ruské federaci nebo Číně, Hledání nepřítele pomocí úpravy historie je velice nebezpečné, protože ohrožuje jak mír, tak i stabilitu nejen v Evropě.“                                                                                         Slova se následně ujal  s. JUDr. Grospič, předseda OS ČMS, který varoval před současnou politickou situací ve společnosti a zmínil i možné nebezpečí přijetí „náhubkového“ zákona, který by např. mohl obdobná, varovná a vzpomínková, setkání kvalifikovat jako trestný čin. U pomníku stáli čestnou stráž praporečníci KČP.

Účastníci následně přejeli na hřbitov do Úžice ku hrobu Anny Kvašové, kde po tiché vzpomínce, položil\y kytici předsedkyně  KR LKŽ s. Alena Grospičová a Marie Kalousová. Krátce zde promluvil s.Milan Havlíček za KČP, o velkém varovném odkazu tragické smrti Anny Kvašové pro naši neklidnou současnost.